Ska du hyra ut din bostadsrätt i andra hand måste du ha godkännande från Bostadsförvaltning. I denna artikel finns en blankett som du kan fylla i och skicka till Bostadsförvaltning.
Blanketten finns även att hämta på Bostadsförvaltnings hemsida.
Generella regler
- Vi godkänner endast uthyrning enligt Hyresnämndens tydliga lista på godkända skäl, Bostadsrättslagen/JB 12 kap (Hyreslagen).
- Vi godkänner normalt uthyrning sex (6) månader i taget.
Hyresnämnden godkänner normalt uthyrning ett (1) år i taget maximalt. Dock för skälet att provbo som sambo finns det domar hos Hyresnämnden på max sex (6) månader, då man bör veta efter denna tid ifall man klarar av att bo ihop eller ej. - Hyresnämnden godkänner aldrig uthyrning tillsvidare och det gör inte vi heller.
- Vi godkänner maximalt endast den tidsperiod som Hyresnämnden har enligt sina riktlinjer och domar, t. ex. uthyrningstiden på sex (6) månader upp till ett (1) år sammanlagt för att provbo som sambo och för närstående samt normalt cirka fem (5) år sammanlagt för arbete/studier utomlands/på annan ort.
- Varierande praxis, då en individuell bedömning ska ske utöver standardbedömningen enligt likabehandlingsprincipen. Bostadsrättsägare har även ett vidare utrymme än hyresgäster att få hyra ut bostadsrätter över tid.
Beslut
Efter att du skickat in din ansökan kommer du att bli meddelad om din ansökan är beviljad eller nekad.
Du kan alltid gå vidare till Hyresnämnden om du vill överklaga ett avslag, beslut eller få deras beslut i ärendet, som vi då självklart följer.
Parkeringsplats
Hyr du en parkeringsplats i sägs den upp vid uthyrning i andra hand.
Till sist en påminnelse i all välmening till alla som ansöker.
Att hyra ut sin bostad utan ett klart godkännande för det är brottsligt och leder till ett förverkande av bostaden samt ev. tvångsförsäljning av BR eller vräkning av HR genom Kronofogden, med de extra kostnader det förfarandet ger ägaren av BR/HR samt dålig historik till ev. kommande BRF styrelse alt. hyresvärd. Även fastighetsägare till hyresrätter kontrollerar med tidigare förvaltare till BRF.
Vidare lär ju också den som hyr bostaden agera mot uthyraren, när det ingångna hyresavtalet bryts vid en tvångsförsäljning av BR alt. vräkning från HR, med de extra merkostnaderna också för ägaren. Kort sagt en mycket dålig idé att hyra ut om inte ett klart tillstånd finns för uthyrningen.
Bostadsförvaltning genomför även noggrann regelbunden kontroll gällande de personer som ansökt om att hyra ut sin bostad och som har fått ett avslag eller som ännu inte har blivit godkända på sin ansökan eller som fortsätter att hyra ut efter slutdatumet man har fått godkänt till.