För att föreningen ska fungera till allas trevnad och för att undvika missförstånd krävs gemensamma regler som samtliga medlemmar och gäster till medlemmar ska rätta sig efter. Vi ber dig därför ge dessa punkter en stunds eftertanke. Se även föreningens stadgar som du hittar här: Stadgar
Att bo i bostadsrätt innebär ett gemensamt ansvar. Som medlem i föreningen har du inte bara rätten till en bostad i föreningens hus utan du har också skyldigheter mot föreningen och övriga medlemmar.
För vem gäller reglerna
Ordningsreglerna gäller alla och inte bara dig som bostadsrättshavare eller andrahandshyresgäst. Även familjemedlemmar omfattas liksom gäster, inneboende eller hantverkare som utför arbete åt dig.
Vad händer om ordningsreglerna inte följs
Om ordningsreglerna inte följs kan styrelsen i allvarligare fall ifrågasätta om du ska få bo kvar. Se mer om detta i stadgarna. Förseelser som är av liten betydelse för föreningen och övriga medlemmar kan inte leda till uppsägning.
Vett och etikett
Visa hänsyn, respekt och hjälpsamhet. Agera korrekt, precis som du vill att dina grannar ska göra.
Om allmän aktsamhet
Tänk på att vara rädd om och vårda föreningens egendom. Kostnader för underhåll, reparationer och bortforsling av nerskräpning betalas av alla gemensamt. Om akut skada inträffar i huset tag i första hand kontakt med felanmälan/fastighetsjour enligt anslag i porten.
Använd sunt förnuft, varje jouruttryckning kostar mycket pengar. Vid uppenbart läge där brådska inte förekommit, eller om du ringt ut jouren på fel som är boendes ansvar kan du komma att faktureras för jourutryckning. Var därför tydlig i beskrivning av ditt problem vid kontakt med jouren. Varje jourutryckning kostar från ca 2500 kr och uppåt.
Vitvaror
Boende ansvarar för att sköta om sina vitvaror, och om man agerar oaktsamt kan man få stå för hela kostanden vid eventuell uppkommen skada. Tex om man inte gjort rent kylen och det runnit ut vatten på golvet som orsakat vattenskada. Boende måste kunna påvisa att man agerat aktsamt. Ex rensa slangar i såväl, kyl, frys, tvättmaskin eller diskmaskin. Det är också ett krav att du har ett så kallat skvallerskydd under kyl, frys och diskmaskin.
Diskmaskin och tvättmaskin får endast installeras av fackman. Diskmaskinens avstängningskran för vattnet ska vara öppen bara då disk pågår. Tvättmaskin får endast installeras i badrum och förutsatt att maskinen installeras med fast jordad el-anslutning samt jordfelsbrytare.
Om gemensamma kostnader
Var sparsam vid varmvattenförbrukning och lämna inte vatten rinnande i onödan. Byt kranpackning när vatten står och droppar. Var också sparsam med el i fastighetens gemensamma utrymmen. Kostnader för vatten (och el i gemensammautrymmen) betalas av samtliga boende gemensamt för tillfället.
Släng inte hushållssopor i matåtervinningen. Vi får betala stora summor för att de ska rensa ut detta när de hämtar soporna.
Balkonger
Vi ber er att i största möjliga mån inte röka på balkongen och om så trots allt sker får inglasningen under inga omständigheter vara stängd. Vi får in väldigt mycket klagomål från grannar som får in rökares rök i sina lägenheter. Av hänsyn till dina grannar – gå ut på gården när du ska röka.
Det är inte tillåtet att skaka mattor eller mata fåglar från balkongen. Inte heller hålla husdjur utestängda på balkongen. Blomlådor är tillåtna på insidan av balkongräcket (fallolyckor kan inträffa om lådor placerade på utsidan). Dessa får inte ha avrinningshål.
Infravärmare är tillåtna. De ska placeras på säkert avstånd från glas och brännbart material. De kräver dessutom jordade eluttag med jordfelsbrytare. Eluttag på balkong ska vara fackmannamässigt utfört.
Du får inte fästa något i balkongtaket som kräver att du gör hål. Gör du detta kan du förstöra konstruktionen och kan komma att bli ersättningsskyldig för att återställa, i värsta fall byta ut balkongen vilket kommer kosta många miljoner då alla balkonger i raden måste plockas ned för att ta bort en platta.
Du får inte grilla på balkongen då röken kommer störa dina grannar. Använd gärna våra fina Grillplatser istället.
Brandvarnare
Brandvarnare räddar liv, tänk på att kontrollera batteriet minst 1 gång om året. Ta för vana att göra detta tex 1:a advent. Vissa försäkringsbolag har även krav på brandvarnare.
Renovering av lägenhet
Se mer om detta här: Renoveringsregler
Cyklar-/Barnvangsrum
Cyklar parkeras i cykelrum eller i cykelställ, men inte på gångar, gräsmattor eller i trapphuset. Cykelrum finns i angränsning till alla portar och öppnas med tagg. Det finns ingen kö i cykelrummen, det är först till kvarn som gäller.
Vänligen rensa bort cyklar som är defekta/skrot och inte används eftersom cykelrummen är begränsade och inte är avsedda för långtidslagring av cyklar. Dessutom är oanvända cyklar i vägen för de som aktivt använder sina cyklar. Använd det egna förrådet om du vill ställa undan och inte använda cykeln under lång tid. Speciella barnvagnsrum finns i så gott som alla portar och ligger på entréplan. I barnvagnsrummet placeras barnvagnar, rullstolar och rollatorer som används dagligen.
Parkera inte barnvagnar och annat i trapphusen då det kan medföra brandrisk och blockera utrymningsvägen.Lekredskap såsom pulkor, hinkar och spadar etc. placeras på hyllor eller hängs upp på krokar, de får inte belamra barnvagnsrum eller andra gemensamma utrymmen. Märk gärna alla saker med namn. Saker som lämnas i porten lappas och plockas bort om de inte försvinner.
Elavbrott
Innan du ringer och anmäler felet, kontrollera om bara den egna lägenheten berörs eller om även andra delar av huset och/eller gatubelysningen är berörda. Om bara den egna lägenheten berörs, kontrollera att lägenhetens säkringar i proppskåpet som är placerad i lägenhetens hall.
Entréportar/källardörrar
Entréporterna får inte lämnas öppna, tänk på värmekostnaden och vår säkerhet.
Se till att källardörrar är ordentligt stängda och låsta, för att förhindra inbrott, men tänk på att stänga dörren mjukt. Entréer, källargångar och trapphus ska hållas fria från saker och får inte belamras. Ställer du saker i tex källargångarna kommer föreningen att debitera dig för bortforsling.
Vårt skalskydd är viktigt och är ett skydd mot ”oinbjudna personer”. Hjälp till att hålla dem ute. Ställ tex inte upp dörren om du väntar en gäst, speciellt kvälls- och nattetid.
Försäkring/hemförsäkring
Föreningen har en försäkring, som täcker skador på fastigheten hos If. Du har eget ansvar att teckna hemförsäkring och om du agerar oaktsamt kan du bli betalansvarig för hela kostanden vid eventuell skada. För alla bostadsrätter måste du också själv teckna ett eget bostadsrättstillägg och du som innehavare har ett långtgående ansvar. Kontakta ditt försäkringsbolag kring vilken försäkring du har.
Grillplatser (gemensamma ytor)
Grillning är tillåten på gårdarna (på våra avsedda grillplatser) men dock inte på balkonger. Det går inte att boka grillarna, dvs först till kvar gäller.
- Engångsgrillar får inte användas.
- Vid grillplatserna får man elda med grillkol och grillbriketter.
- Var och en håller med egen grillkol/grillbriketter och tändredskap.
- Efter användandet, när du försäkrat dig om att det inte finns någon glöd kvar, ska grillen tömmas och borstas ur.
- Efter grillning ska gallret rengöras och hängas/läggas tillbaka på sin plats.
- Visa alltid hänsyn och tänk på att kanske andra vill grilla efter dig.
- Lämna alltid grillplatsen i det skick som du själv önskar finna den i.
- Det är inte tillåtet att grilla efter 22:00.
- Släng era sopor där hushållssopor ska kastas och inte i papperskorgarna i området.
Innergårdar och gator
Innergården är till för oss alla. Se till att sköta den på bästa sätt för allas vår trivsel.
- Vid aktiviteter på gården, var vaksam så att du inte skadar fönster, rabatter och träd.
- Efter vistelse och lek, se till att plocka undan efter dig och håll gården ren från skräp.
- Släng inte fimpar på marken utan kastas i avsedda behållare.
- Föräldrar ansvarar för att barnens leksaker, cyklar mm samlas ihop efter dagen.
- Marschaller ska placeras så att de inte ger upphov till sotfläckar eller på annat sätt skadar fasaden eller trappor. Ta själv bort utbrunna marschaller, eventuella stearin- och sotfläckar.
- Inget klättrande i föreningens träd.
- Du får aldrig parkera inne på gårdarna. Framkomligheten hindras eller försvåras för utryckningsfordon. Självklart är det ok att tillfälligt köra in på området för i- och urlastning. Ställ då alltid bilen så att du inte blockerar tillfart för andra. Notera dock att du endast får stå på gården under den tid som faktisk i- och urlastning sker.
-
Området ska vara tryggt för alla – inte minst för barnen. Därför skall biltrafik i möjligaste mån undvikas på gångvägarna.
-
Tänk på att det finns transporter som behöver komma fram obehindrat t.ex. ambulans och andra utryckningsfordon.
-
Hastigheten på området skall vara anpassad – tänk på att det är omöjligt att hinna stanna om någon ”hoppar fram”. Detta gäller självklart även cyklister. Håll extra låg fart inom området.
Köksfläkt
Köksfläkt får under inga omständigheter kopplas till inkanalen, dvs fastighetens ventilationssystem.
Se även Renoveringsregler under ”Ventilation” samt Stadgarna.
Mattpiskning/vädring
Piskning och vädring av bla mattor ska ske på de piskställningar som är utplacerade på gårdarna. Mattpiskning får aldrig ske på balkongen.
Parabolantenn
Parabolen får max vara 1,1 m i diameter och måste placeras innanför balkongräcket.
Tillstånd från styrelsen krävs.
Rastning av djur som tex hundar
Innehavare av husdjur ska övervaka att dessa inte stör eller förorenar i fastigheten och inte heller rastas på föreningens mark. Plocka upp efter djuret. Hundar ska alltid hållas kopplade inom området.
Renovering/störande arbete
Ihållande renovering/reparation/konstruktionsarbeten med verktyg eller andra störande ljud är endast tillåtet på följande tider:
- Vardagar 08:00 – 18.00
- Lördagar, söndagar och övriga helgdagar 11:00 – 17.00
Störande arbete av lättare karaktär (tex tavelupphängning, möbelmontering etc) är tillåtet fram till 20:00, alla dagar i veckan.
Rökning
Rökning är inte tillåtet inne i och omedelbart utanför entréer, i trapphus, i källare eller andra gemensamma utrymmen. Vi ber dig att inte röka på balkongerna då det under senare tid kommit in klagomål från grannar att de får in rök från grannar i sina lägenheter. Många personer är känsliga och allergiska mot tobaksrök.
Om du röker så gör det i så fall ute på gården. Självklart tar du hand om dina egna cigarettfimpar.
Trapphusen (ur brandskydds perspektiv)
Det är viktigt att hålla trapphus rent från sådant som är brännbart eller hindrar framkomligheten. Barnvagnar, blommor, dörrmattor, dekoration och annat brännbart får inte förvaras i trapphus.
Det finns flera enkla saker som kan göras för att skydda dig och dina grannar mot brand. Att hålla trapphuset rent från sådant som är brännbart eller hindrar framkomligheten är några av dem.
Enligt lagen (2003:778) om skydd mot olyckor 2 kap 2 § ska ”ägare eller nyttjanderättshavare av byggnader eller andra anläggningar hålla utrustning för släckning av brand och för livräddning vid brand eller annan olycka och i övrigt vidta de åtgärder som behövs för att förebygga brand och för att hindra eller begränsa skador till följd av brand”. Ovanstående innebär i korthet att bostadsrättsinnehavare och fastighetsägare/bostadsrättsföreningar har ett ansvar för efterlevnaden av lagen.
Tystnad i huset
Tystnad ska råda i och omkring fastigheten mellan kl. 22.00 och 07.00. Tänk på att piano, TV, ljudanläggningar, hårda skor och borrande ger mycket ljud som fortplantas genom husets stomme. Ditt golv är Din grannes tak!
Om du trots allt blir störd, ta då gärna direkt kontakt med den som stör. Om det händer att du blir störd av samma granne mer än någon enstaka gång, kontakta förvaltaren.
Sopor – hushållsavfall/matavfall
Allt, som kastas i soptunnorna, måste vara ordentligt förpackat i väl igenknutna påsar. Sopor får inte ställas i trapphusen eller utanför soptunnorna. Hushållssopor får aldrig kastas i matavfallskärlen eller i våra papperskorgar på gårdarna! Matavfall kastas i de kärl som är avsedda för detta.
Sopor – grovsopor
Var och en är själv ansvarig för att åka till återvinning med sina grovsopor. Det man kan ta hem kan man även forsla bort.
Störningar
För att alla ska trivas är det viktigt att man inte stör omkringboende. Alla boende är skyldiga att visa hänsyn, men tänk på att du bor i ett flerfamiljshus där visst ljud ändå förekommer. Lagen ser strängt på störningar! Den som stör och inte rättar sig efter tillsägelse kan bli uppsagd från lägenheten. Skyldigheten gäller i lägenheten, men också i gemensamma utrymmen som t ex i trappa, källare och tvättstuga. Rökning i gemensamma utrymmen är förbjuden. Visa hänsyn till allergiker och icke rökare!
Några exempel på vad lagen menar:
- Ljudstörningar är inte tillåtna. Man får inte störa genom att föra oväsen. Man får inte spela högt på musikanläggning eller musikinstrument eller ha TV på alltför högt.
- Vid fest som varar efter kl. 22.00 meddela dina grannar i förväg. Grannarna får inte heller störas av oväsen i trapphus på grund av besökare till lägenheten.
- Hundar får inte skälla eller yla så att omkringboende störs.
- Meddela dina grannar i förväg vid större renoveringsarbeten, även om det sker dagtid.
- Tänk på att prat på balkongen hörs till grannarna.
- Reglerna gäller dygnet runt men är extra angelägna att följa från 22:00 till kl. 07:00.
Säkerhetsdörr/-grind
Lägenhetsdörrarna är bostadsrättsinnehavarens ansvar respektive föreningens ansvar för hyreslägenheterna. Byte av dörr och komplettering av befintlig dörr med gallergrind innanför dörren är tillåtna åtgärder. Dörrens utseende och färg ska anpassas till övriga befintliga dörrar i fastigheten. Det är viktigt att utseendet blir enhetligt och att du monterar in nyckeltub. Det senare för att kunna få förvaltning och service att fungera. Tänk på att säkerhetsdörren/-grinden inte får hindra din utrymning vid brand!
Vatten och avlopp
Det är särskilt viktigt att du har uppsikt över lägenhetens våtutrymmen. Läckageskador kostar stora pengar och leder i allmänhet till stort obehag för den som drabbas. Ingrepp i vatten- och avloppssystemen får bara göras av personal med god erfarenhet inom området. Behöver vattnet stängas av, vänd dig till fastighetsskötaren för samråd i god tid innan du ska göra planerade ingrepp. Se mer under renovering här: Renoveringsregler
Vattenförbrukning
Vattenförbrukning ingår nu i lägenheternas månadsavgift/hyra genom IMD (individuell mätning och debitering). Tänk dock på att droppande kranar betyder extra kostnader för föreningen och dig som bostadsrättsinnehavare.
Ventilation
Du får aldrig bygga in eller bygga för ventilationen i lägenheten. Du får heller inte ha en direktkopplad fläkt i köket utan endast kolfilterfkläkt.
Värme/Kyla (AC)
Huset värms med fjärrvärme. Om du har problem t.ex. med för låg eller för hög temperatur på radiatorerna (elementen) i lägenheten, så gör du en felanmälan.
AC med uteenhet är inte tillåtet att installera (bla pga buller/vibrationer, vattenavrinning och elförbrukning).