Hur kallt får det vara i en lägenhet?
När utomhustemperaturen sjunker är det många som undrar hur kallt det får vara i en lägenhet och hur länge man ska behöva vänta på att värmesystemet kommer igång. Här svarar vi på några av de vanligaste frågorna kring temperatur i lägenheter och vad man kan gör om det är för kallt i en lägenhet.
Olika människor uppfattar temperaturer på helt olika sätt, det som kan vara för kallt för någon är behagligt för någon annan. Folkhälsomyndighetens rekommendationer säger dock att temperaturen i en lägenhet bör vara mellan 20 och 24 grader. Det är riktlinjer som gäller båda hyresrätter och bostadsrätter.
Temperaturen får inte långvarigt vara lägre än 18 grader, eftersom det då finns risk för människors hälsa. För förskolor, ålderdomshem och liknande lokaler bör temperaturen vara minst 20 grader.
Ibland varierar utetemperaturen från dag till dag och det kan ta en tid innan värmesystemet sätter igång. Är det okej?
Utetemperaturen kan variera kraftigt från en dag till en annan, exempelvis vid omslag från plusgrader till flera minusgrader under en kortare tid. Det gör att värmesystemet som styrs av bland annat utetemperaturen kan ta lite tid på sig att komma igång. Man får som hyresgäst eller bostadsrättsinnehavare acceptera att det är lite kallare en period innan värmesystemet helt kommit igång, men om man upplever att det är för kallt och inte blir varmare på några dagar bör man höra av sig till sin hyresvärd eller styrelsen för bostadsrättsföreningen.
Värme i lägenheten
Hela huset värms upp av ett centralt värmesystem. Systemet är inställt så att temperaturen i varje lägenhet blir cirka 20 grader (+-1 grads tillfällig avvikelse). Föreningens entreprenör E-Matic övervakar värmesystemet online och föreningens förvaltare på plats. Elementen (radiatorerna) slutar ge ifrån sig värme när temperaturen utomhus är rätt. Ibland är de därför kalla.
Varför får jag inte lufta elementen?
Tidigare förvaltare har informerat om att man kan lufta elementen ifall att man upplever att det är kallare än normalt men denna information är felaktig. Anledningen till att elementen inte ska luftas är för att man har upptäckt tryckfall från undercentralerna samt att det ökar risken för vattenläckage. Kontakta föreningens förvaltare så kan de hjälpa till med luftning av elementet och motionering av ventiler.
Varför är värmesystemet inställt på just 20 grader?
Värmesystemet är inställt på 20 grader enligt Folkhälsomyndighetens rekommendationer för temperatur inomhus.
Vad gör jag ifall jag har det kallare än 20 grader?
Om du upptäckt vattenläckage eller att ett element är trasigt, gör en felanmälan till Bostadsförvaltning.