Vad roligt att du vill renovera din lägenhet, nedan följer Agatens regler vad som gäller och vad du måste tänka på:
Vid alla dammande arbeten ska frånluftsdonen tejpas för, i annat fall smutsas filtren i våra fläktar ned. Förutom att det kostar föreningen mycket att byta dessa innebär det även att andra lägenheter riskerar att bli utan ventilation.
Ibland vill man som medlem genomföra större renoverings- eller ombyggnadsarbeten. Då är det viktigt att känna till att många åtgärder kräver att tillstånd ges av föreningen och ibland även av Nacka kommun. Du kan läsa mer om detta här: boverket.se ( Anmälan - Boverket)
Om du till exempel vill utföra en håltagning i husets bärande konstruktion (golv, vägg, tak) krävs att du gör en bygganmälan till kommunen. Det samma gäller om man vill slå ihop två lägenheter eller på annat sätt ”väsentligt ändra planlösningen”. Innan du fått ett så kallat startbesked från kommunen får du inte påbörja några arbeten.
På samma sätt krävs det att du har fått skriftligt tillstånd av föreningen för många ändringar. Exempel på ombyggnad som kräver föreningens tillstånd är
- Sådant som påverkar bärande konstruktioner
- Ledningar för värme, vatten, avlopp
- El
- Ventilationskanaler
Du skickar in en ansökningsblankett till vår förvaltare Bostadsförvaltning.
Blanketten ska vara noggrant ifylld. Blanketten hittar du hos hos Bostadsförvaltnings E-Tjänster eller längst ned på denna sida.
Till ansökan bifogar du fackmannamässiga ritningar (som tydligt visar vad som ska göras). Om åtgärden kräver bygganmälan hos kommunen enligt ovan ska kopia av startbeskedet bifogas.
Föreningen har möjlighet att ställa villkor i sitt tillstånd. Ett vanligt sådant villkor kan vara att medlemmen ska lämna in nya så kallade relationsritningar efter genomförd ombyggnation.
Föreningen kan neka större renoveringar som tex ihopslagning av lägenheter vilket man historiskt sagt nej till då det påverkar mer än bara planlösningen. Tex måste föreningens ekonomiska plan göras om vilket både är komplicerat och kostsamt för föreningen.
Den medlem som bygger om lägenheten har alltid ansvaret för skador som uppstår och kostnader för att återställa efter skador - både i den egna och andras lägenheter. Föreningen ställer aldrig krav på entreprenören utan det är medlemmen som får stå till svars om fel skulle uppstå.
Förvaltaren beslutar även ifall en besiktning ska ske efter avslutad ombyggnation. Det är alltid medlemmen som bekostar besiktningen.
Störande (bullrande) ombyggnadsarbeten får endast utföras på vardagar klockan 8.00-18.00.
Övriga tider och på helgdagar är naturligtvis andra, icke störande arbeten, tillåtna.
Informera grannar i god tid vid störande arbeten, exempelvis genom anslag i porten. Innebär ombyggnationen mycket buller ska anslag även sättas upp i angränsande portar eftersom borrljud sprids lång väg. Den som anlitar hantverkare är ansvarig för att hantverkarna känner till – och också följer – de regler som gäller i vår förening. Byggmaterial eller byggavfall får på inga villkor förvaras i trapphus eller våningsplan. Den som bygger om måste på egen bekostnad transportera bort allt byggavfall till någon av stadens återvinningscentraler (ÅVC). Tänk också på att för att få ställa storsäckar (BIG BAG eller liknande) på stadens gator och trottoarer krävs tillstånd. De får inte stå kvar över helgen.
Bärande vägg
Vid håltagning i bärande konstruktion ska du kunna visa att förändringen inte påverkar den bärande konstruktionen på ett negativt sätt. Du som boende måste själv kontakta och bekosta en godkänd statiker/konstruktör för detta intyg.
Våtrum – toalett, bad- och duschrum
Alla ändringar i våtrum kräver att föreningen godkänt din anmälan som gjorts till förvaltaren.
Ansvaret ligger hos medlemmen att se till att arbetet blir fackmannamässigt utfört och enligt gällande regler. Därför ska medlemmen alltid se till att entreprenören är GVK-auktoriserad eller behörig enligt BBV samt att de lämnar dokumentation på arbetet
Du ska kräva att efter avslutat arbete få ett våtrumsintyg av entreprenören. Kopia ska sedan skickas till föreningen.
- Du får inte flytta golvbrunnen i badrummet mer än att det är samma distans till huvudavloppet som innan.
- Är golvbrunnen gammal ska du byta den, föreningen bekostar inte detta.
Kök
Byte av köksstomme kräver inget tillstånd men tänk på att du måste installera ett skvallersydd under kyl/frys och diskmaskin. Blandaren ska ha en avstängnignskran om du har en diskmaskin och du får inte sätta upp en fläkt som är kopplad på ventilationen. Endast kolfilterfläkt.
Vattenavstängning
Informera alltid grannarna i god tid innan genom anslag på anslagstavlorna i entréerna, många har småbarn eller hemtjänst och är beroende av vatten. Ange under vilken tid vattnet kommer att vara avstängt samt kontaktuppgifter till entreprenören. Anmälan om avstängning ska gå till Bostadsförvaltning så att ni kan boka tid med fastighetsskötaren för detta. Kostnaden står medlemmen för.
Flytt av kök eller våtrum
Flytt av kök och badrum kräver att bygganmälan görs till kommunen och att inget arbete görs innan de ger startbesked. Alla arbeten som kräver bygganmälan ska även anmälas till föreningen.
Elarbeten
Alla elarbeten som innebär omdragningar av elledningar ska anmälas till förvaltaren. Elarbeten från föreningens elcentral till lägenheten utförs av förvaltaren utsedd entreprenör. Detta gäller till exempel om du behöver trefas för en ny spis men endast har en fas till lägenheten. Kostnaden för detta står medlemmen för. Omdragningar inom lägenheten ska utföras av behörig elektriker.
Radiatorer
Radiatorer (värmeelement) får normalt inte flyttas eller tas bort – de ägs inte av medlemmen utan är föreningens egendom. En ändring i en lägenhet av värmesystemet påverkar dessutom inte bara medlemmens lägenhet utan riskerar att störa hela husets värmebalans. Om du vill flytta på detta gäller samma sak som bärande vägg, boende kontaktar och bekostar behörig person som lämnar ett intyg på att det inte kommer påverka värmen i denna eller i grannars lägenheter.
Ventilation och spiskåpor/spisfläktar
Vid ändring av ventilationen krävs att rätt frånluftsdon installeras och att dessa injusteras så att inte luftbalansen i huset störs. Detta görs på medlemmens bekostnad av föreningen anvisad entreprenör.
Om du vill installera eller byta spiskåpa eller spisfläkt får du endast installera en kolfilterfläkt. Det innebär att den inte får kopplas till ventilationskanalerna utan att luften, efter rening i exempelvis ett kolfilter, släpper ut luften i köket igen. Ifall kåpan/fläkten ansluts till ventilationen riskerar matoset att tryckas in i andras lägenheter.
Du får inte bygga för eller bygga in ventilationsdonen. Luften måste kunna cirkulera i lägenheten.
Byte till säkerhetsdörr
För byte av säkerhetsdörr till standardtyp behövs ingen anmälan till föreningen. Däremot ska föreningens standard för säkerhetsdörr väljas för att ge ett enhetligt intryck i trapphusen. Du måste också flytta över tuben och lägenhetsnumret.
Ytskikt
Om du ytskicktsrenoverar – alltså lägger nytt golv, tapetserar om eller byter ut köksskåp behäver du inte ansöka om en renovering, endast tänka på att avisera i trapphuset om det kommer låta.
Övrigt
- Om din entreprenör vill ha tag på konstruktionsritningar vänder de sig till Nacka kommun.
- Se till att din entreprenör har en entreprenadförsäkring ifall olyckan skulle vara framme.
- Visar det sig efter renovering att tex badrummet inte är utfört på fackmannamässigt sätt kommer föreningen att kräva att det görs om.
- Anser föreningen att renoveringen kan komma att medföra problem i framtiden tex vid ett stambyte om man ändrat på planlösningen kan föreningen komma att säga nej. Det är därför oerhört viktigt att du får ett ok innan du sätter igång.
Lycka till med din renovering.